Unge danskeres flyttevaner anno 2019

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

I disse år er de unge villige til at flytte langt. Det er i særdeleshed den helt rigtige uddannelse, der er et trækplaster. Dog falder viljen til at flytte langt, når danskerne får børn. Her bliver der i højere grad prioriteret flere kvadratmeter. Og ikke mindst et godt nærområde.

Blandt de mange danskere, der hvert år flytter, er det primært de unge, som trækker gennemsnittet op. De unge flytter både længere og oftere end den ældre del af befolkningen. De unges flyttevaner kan desuden være årsag til det høje antal flytninger, som ses netop nu.

Hvor ofte flytter du som ung?

I 2018 var det omkring 900.000 danskere, der gennemgik en flytning. Det svarer til omtrent 15 procent af den danske befolkning. Ifølge Eurostat er det mere end hver tredje dansker, som skifter adresse i løbet af en periode på fem år. Skal du flytte hjemmefra nu, kan du med fordel få hjælp af et flyttefirma som Havkrog Flytteforretning. Firmaet hjælper dig med at flytte som privat person.

Men som nævnt er det i særdeleshed de unge, der flytter. Som ung flytter du groft sagt hvert andet år. Det skyldes flere faktorer, men en af dem er at komme tættere på en uddannelsesinstitution. Og desuden er der ofte større udskiftning af kærester, som kan resultere i en flytning. Ligeledes kan de mange flyttekasser i disse år skyldes det babyboom, der var i midten af 90’erne.

Hver flytning koster

Når du har gennemgået din første flytning, ved du, at det er en dyr affære. Det er ikke noget, der altid er mulighed for.

Forskellen på at flytte hjemmefra og at flytte til en anden lejlighed er depositum. Det er et beløb, som du betaler, når du flytter ind. Det går til reparation af lejligheden, når du flytter ud. Du skal ikke forvente at få hele beløbet tilbage, da beløbet nemt kan bruges på maling, gulvslibning eller lignende.

Og det er klart, at det er penge, som du ikke får igen. Og dermed mindre penge, du har til rådighed, til din næste lejlighed. Samtidig skal du igen betale følgende, når du flytter:

  • Forudbetalt husleje.
  • Møbler.

De to første punkter ligger fast, mens det sidste kan variere. Det er ikke i alle tilfælde, du har plads til dine eksisterende møbler. Og det kan kræve en ny investering.

Ligeledes skal du beregne omkostninger til selve flytningen. Skal du have hjælp fra et firma, skal det leve op til dine behov. Er du eksempelvis musikalsk og har et klaver, skal firmaet have ressourcer til at flytte klaveret. Og det kan koste yderligere.

Hvornår flytter unge hjemmefra?

Den gennemsnitlige unge dansker flytter hjemmefra, når han eller hun er 21 år. Det er særligt pigerne, som har travlt med at stå på egne ben. Ifølge en analyse lavet af Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk ønsker 51 procent af de unge at få mere frihed. Og derfor er dette hovedårsagen til at flytte hjemmefra.

Som 21-årig har du haft mulighed for at spare op. Og det er blandt andet opsparingen, som du kan bruge, når du skal flytte. Og ikke mindst lære at finde dig til rette i dit nye liv som selvstændig – og måske på SU.