Prøv sønderjyske specialiteter til kaffe- og middagsbordet

Sønderjylland har et udvalg af lækre specialiteter, som kan og bør nydes af hele Danmark – ikke kun sønderjyderne. Vi har derfor her samlet tre ærkesønderjyske specialiteter, som du med fordel kan prøve kræfter med, når du gerne vil teste det sønderjyske køkken af.

Brødtorte (eller rugbrødslagkage)

Du har måske hørt om det sønderjyske kaffebord – et kagebord, der serveres til kaffetid (klokken 15 for at være mere specifik) og består af mindst 21 forskellige kager, fordelt på 7 tørre, 7 bløde og 7 hårde kager.

En kage, der er fast inventar på ethvert sønderjysk kaffebord – og også et mere beskedent kaffebord i Sønderjylland – er brødtorte, som i lægmandssprog kaldes en rugbrødslagkage. Brødtorten er en slags lagkage, hvor bundene laves af revet sønderjysk rugbrød og hakkede nødder. Den klassiske variant smøres med solbærmarmelade og flødeskum og pyntes med hakkede nødder – men du kan selvfølgelig sagtens skabe din egen version.

Sønderjyske slagtervarer

Sønderjylland er kendt for sine slagtervarer, både pålæg, skærepølser og pølser. De er populære og sælges faktisk i hele Danmark, når denne leverandør af sønderjyske slagtervarer kommer forbi med dem. Der er her tale om bl.a. Slagter Lampe, Graasten Salater og Højer pølser, hvis du gerne vil prøve dem af i køledisken i dit lokale supermarked. De sønderjyske slagtervarer kan nydes på mange forskellige måder, både på rugbrød, til kartoflerne og i de lækreste hotdogs.

Boghvedegrød

Boghvedegrød er en sønderjysk specialitet, som stammer fra 1700-tallet, hvor der generelt var grynmaskiner på mange vand- og vindmøller. Her bestod maskineriet af boghvedekværn og apparater til sortering og rensning af grynene. Det var især i Sønderjylland, at der lå mange boghvedemøller. I dag findes der dog kun ét funktionsdygtigt anlæg i Danmark, Damgård Mølle, som blev bygget i 1867.

Boghvedegrød er for dig, der godt kunne tænke sig et lækkert og sundt alternativ til den klassiske havregrød. Boghvedegrød er god for den sarte mave og giver også god energi til at starte dagen på. Derudover er boghvedegrød glutenfrit og indeholder en del protein og kostfibre. Boghvedekerner kan dog også bruges til alt muligt andet end bare grød. Det bruges bl.a. også som mel i pandekager, vafler eller boller.