5 SU-venlige retter

Det er efter den 15. i måneden, og kontoen er ved at ramme bunden. Din mave rumler dog ikke mindre af den grund, og du kan mærke, at der snart skal noget aftensmad på bordet – noget billig aftensmad. Men hvad er det muligt at lave, uden kontoens tal bliver røde? Som studerende er dette tænkte scenarie realistisk – i hvert fald for langt de fleste på SU. Hvis du også står overfor denne aftensmadskrise en gang eller 10 i løbet af en måned, kan du læse med her. Vi giver dig nemlig inspiration til lækker og billig aftensmad. Således kan du slippe for altid at ende med at spise pasta med ketchup eller rugbrød til aftensmad for at spare på pengene.

Pita-pizza er billig aftensmad

For rigtig mange studerende er pizza en luksusspise, som kun ryger ned dagen efter en bytur, eller når kontoen har det strålende i starten af måneden. Dog behøver pizza slet ikke at være en luksusspise – faktisk kan du sagtens lave pizza som en billig aftensmad, hvis du laver den på en bund af pitabrød.

Til pita-pizza skal du bruge:

 • Pitabrød
 • Tomatpure
 • Revet ost eller frisk mozzeralla
 • Pepperoni eller dit eget yndlingsfyld.

Når du har alle ingredienserne, kan du lave pita-pizzaen som en almindelig pizza. Put fyldet på pitabrødet, og kom det i ovnen, indtil osten er smeltet og gylden. Det kalder vi en billig aftensmad, der springer lækkerhedsskalaen.

Pasta med ketchup i luksusversion

Pasta med ketchup er enhver studerendes hademåltid – fordi det ofte er det, menuen er nødt til at stå på. Du kan dog sagtens lave en mere luksuriøs version af den kendte SU-spise. Du kan eksempelvis lave pasta med pesto og ost, som du kan tilsætte kylling eller grøntsager, hvis du har noget i fryseren eller køleskabet.

Til pasta med pesto og ost skal du bruge:

 • Pasta
 • Pesto efter eget ønske
 • Ost (den billige forrevne parmesan kan sagtens bruges)
 • Eventuelt kylling eller grøntsager.

Retten her er ikke bare opskriften på en billig aftensmad, den er nemlig også super nem. Du skal bare koge pastaen, vende den med pesto, og drysse med ost. Hvis du vil tilsætte grøntsager eller kylling, kan du stege dette på panden, inden du vender det med de andre ingredienser. Dette er billig aftensmad, der er stærkt undervurderet.

Rugbrød med æggesalat

Selvom du måske er træt af at spise rugbrød, så kan man ikke komme uden om, at rugbrød er en omgang meget billig aftensmad. En pakke rugbrød holder lang tid, og den kan varieres i massevis. Rugbrød behøver nemlig slet ikke at være så kedeligt, som du måske synes, det er. For at gøre dine rugbrødsmadder mere interessante, kan du eksempelvis lave en billig og lækker æggesalat.

Til en nem og lækker æggesalat skal du bruge:

 • 3 æg
 • 1 tsk. karry
 • 2 spsk. mayonnaise

Når du laver din æggesalat, skal du koge æggene først, så de bliver hårdkogte. Derefter skal du lade dem køle af. Når æggene er kolde, kan du hakke dem og blande dem med de resterende ingredienser. Hvis du vil have en mere fedtfattig æggesalat, kan du skifte en del af mayonnaisen ud med fraiche eller græsk yoghurt.

Dette forslag til en billig aftensmad, kan du sagtens gøre til andre billige retter. Hvis du først har æg i køleskabet, kan du nemlig lave mange forskellige ting, så du kan få billig aftensmad flere gange med de samme ingredienser. Du kan eksempelvis lave en æggekage eller en omelet, som du kan spise til dit rugbrød. Du kan også koge dine æg eller spejle dem og bruge dem som tilbehør til rugbrød eller noget andet, du har i køleskabet. Med ganske få ingredienser kan du altså få billig aftensmad på forskellige måder.

Vegansk – wok med grøntsager og ris

Billig aftensmad behøver ikke at være kedelig aftensmad. Du kan sagtens få billig aftensmad med en masse smag og gode ingredienser. Eksempelvis kan du lave en wok ret med grøntsager, karry og kokosmælk. Til en lækker og vegansk gang billig aftensmad, skal du blot bruge:

 • Ris (en kogepose)
 • Grøntsager fra frost
 • En dåse kokosmælk
 • Karry

Risen skal du lave efter anvisningen på pakken. Du skal starte med at brænde karryen af i din wok eller på din pande. Derefter skal du tilsætte grøntsagerne og stege dem, hvorefter du skal tilsætte kokosmælken. Hvis du har hvidløg eller ingefær, kan du også med fordel tilsætte det til retten. Det vil pifte en billig aftensmad op.

Alt godt fra køleskabet

Denne ret kender du sikkert. Det er en ret, der ændrer sig, hver gang man får den; hvad du skal have til aftensmad, afhænger nemlig af, hvad der er i dit køleskab. Hvis du vil lave en billig aftensmad, er det første du skal gøre at se, hvad der allerede er i dit køleskab, som du kan bruge. Du får nemlig ikke en mere billig aftensmad, end den aftensmad, du allerede har i dit køleskab. Hvis du bruger de ting, du allerede har i dit køleskab, får du ikke bare en gang billig aftensmad. Du er også med til at mindste madspild, hvilket jo er utrolig fordelagtigt for både miljø og din økonomi.

Du tænker måske, at dette forslag til en omgang billig aftensmad ikke er så inspirerende – men måske er det fordi, du ikke ved, hvad du skal med de ingredienser, du har i dit køleskab. Hvis du har nogle kartofler, kan du eksempelvis lave en mos, du kan bage dem i ovnen, stege dem på panden eller koge dem. Hvis du har gulerødder, kan du koge dem, dampe dem, råstege dem eller rive dem til en lækker råkostsalat. Hvis du har en klat creme fraiche, kan du lave en lækker dressing med nogle af de krydderier, du med garanti har i skabet.

Når du skal lave tøm køleskabet til aftensmad, gælder det om at tænke kreativt. Det kan være svært, men mon ikke det lykkes at komme op med noget lækkert alligevel, hvis sulten virkelig trænger sig på?

Billig aftensmad uden kød

Du har måske lagt mærke til, at der ikke er mange af vores forslag til billig aftensmad, der indeholder kød. Det er ikke helt tilfældigt, for kød kan være dyrt. Især kan kød blive en stor post i madbudgettet, hvis du spiser kød til aftensmad alle ugens dage. Du kan dog sagtens selv tilføje kød til mange af retterne og stadig kalde det for billig aftensmad. Eksempelvis kan en pakke kylling sagtens holde sig til flere måltider, og dermed kan omkostningerne til maden stadig holdes nede.

Om du vil tilføje kød til retterne, er selvfølgelig helt op til dig. Du skal blot være opmærksom på, at kød gør en billig aftensmad lidt dyrere. En billig aftensmad uden kød er bestemt værd at overveje en gang i mellem – især hvis du vil spare penge på madbudgettet.