Er din økonomi klar til julen? Her er 3 fif til en jul på budget

Julen varer længe, koster mange penge – har du hørt det før? Måske kan du nikke genkendende til, at juletiden sluger pengene ud fra din pengepung. Førend du ved af det, så er kontoen gået i minus. Der skal bruges penge på julegaver, julehygge, mad og meget mere – og alt dette er muligt, selv hvis du er på et stramt budget som studerende. I denne guide får du et par brugbare tips til at gøre juletiden mere budgetvenlig, så du undgår, at din konto tømmes.

Planlæg dine julegaveindkøb

En af de poster, der sluger mange penge i juletiden, det er julegaveindkøbene. Med følgende tips kan du lettere planlægge og måske endda spare på julegaverne:

  • Lav regler i familien, såsom et maksbeløb – altså hvor store, skal julegaverne være?

  • Hvem er du på gaver med?

  • Overvej symbolske gaver.

  • Lav et hjemmelavet julegavekort fremfor en julegave for at spare og samtidig glæde en, du har kær. Det kunne også være en æske julebag, hvis du har det til overs.

  • Kan du slå dig sammen med nogen om julegaverne?

Ved at planlægge julegaveindkøbene, så er der god chance for, at du kan holde dig til budgettet og samtidig få givet gaver til dem, du ønsker at give gave til. Du kan finde julegaver i alle prisklasser, og har du brug for inspiration, så kan du finde idéer til julegaver her.

Hjemmelavede julegaver hitter stort, så du kan også overveje at give en hjemmestrikket sweater, en hæklet hue eller et unikt maleri, du selv har malet.

Læg et realistisk budget over penge, du kan bruge i julen

Hvis du hurtigt mister overblikket over din økonomi, så er det, at kontoen kan risikere at gå i minus, uden du opdager det. Det er ikke en god idé. I stedet bør du lægge et budget over de penge, du har til rådighed til julemåneden. Det skal vel og mærke være realistisk, da du skal kunne holde dig indenfor budgettet.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvor mange penge, du har til rådighed. Dernæst kan du begynde at budgettere dine udgifter:

  • Julegaver

  • Mad og drikke – også ved eksempelvis julefrokoster

  • Rejse

  • Nyt tøj

  • Andet

Når du laver et budget, så er det vigtigt, at du er realistisk og ærlig over for dig selv. Du vil opdage, at du får meget større overblik over din økonomi og dermed mere ro i maven, når du bruger penge i juletiden.

Synes du, at budgettet er knapt til julen, så kan du overveje at starte en juleopsparing til næste jul. Læg eksempelvis 150-200 kr. til side hver måned, så har du en god opsparing til næste års jul.

Bare fordi du holder jul med et stramt budget, betyder det dog ikke, at du skal spare på julehyggen. Der er massevis af aktiviteter, du kan lave, som ikke koster betydeligt mange penge, såsom julebag, kvalitetstid med familien, julefilm og varm kakao, julearrangementer og meget mere.