
For rigtig mange studerende kan det nærmest give mavepive, når der ikke er styr på et skattekort. Det kan være forbundet med stor frustration. Man går måske samtidig rundt med en følelse af, at man har dummet sig og kommer til at betale penge tilbage senere hen. Derfor er det bare godt at vide lidt om, hvordan man egentlig bedst muligt kontrollerer sit skattekort.
I denne artikel tager vi dig i hånden, så du ikke kan misforstå tingene. Det er dit skattekort, og derfor er det også dig, som skal forstå det. Derfor skal du gerne vide lidt om følgende ting, når du retter dit skattekort:
- Forstå dine fradrag
- Din trækprocent
- Hvad er AM-bidrag?
- Hvis du har en lav indtægt som studerende
- Brug dine skattekort korrekt
- Når du får et skattesmæk
Hvis du har et bestemt område, du er i tvivl om, kan du selvfølgelig blot springe videre til det emne. Ellers vil det nok være en fordel at læse hele artiklen, så du kan blive lidt klogere på, hvad du bør gøre med dit skattekort.
Forstå dine fradrag
Fradrag er et absolut nøgleord, når det handler om skattekort. Fradrag findes i mange forskellige afskygninger, og det er vigtigt at kende lidt til. Eksempelvis har alle personer et fradrag på deres skattekort. Fradragene er dog langt fra altid ens, hvilket vil sige, at man eksempelvis kan have et anderledes fradrag end sin kollega.
Der er eksempelvis noget, som hedder et beskæftigelsesfradrag. Det betyder, at man har et fradrag, hvis man har et job. Får man eksempelvis SU og mister sit job, så vil man faktisk typisk få et lavere fradrag på sin SU, fordi man ikke længere kan få beskæftigelsesfradrag.
Derudover findes der selvfølgelig også en masse andre fradrag, som er gode at kende til. Det er eksemelvis håndværkerfradrag, som også ikke-håndværkere sommetider kan få. Derudover kan du på dit skattekort tilføje kørselsfradrag, hvilket redder rigtig mange på målstregen, hvis de står til at betale penge tilbage i skat.
Din trækprocent
Det er også vigtigt at vide lidt om den trækprocent, du har. Det er faktisk noget, du selv kan styre på dit skattekort. Det er noget, mange ikke er klar over, men det er faktisk et meget nemt og simpelt kneb, du blot kan gå ind og foretage på egen hånd på SKATs hjemmeside. Hvis du gerne vil ændre din trækprocent, kan det skyldes forskellige ting.
Det kan først og fremmest skyldes, at du har tjekket dit skattekort og set, der er fejl. Det betyder, at du måske har fået et for højt fradrag i et par måneder. Det kan skyldes forskellige ting, du ikke har været opmærksom på. Du er nu lidt nervøs for, at dit skattekort ikke ser rigtigt ud, og derfor ændrer du trækprocenten. Har du betalt for lidt, sætter du trækprocenten op. Det vil gøre, at du udligner det, skattekortet er kommet i minus.
Du kan også gøre det, hvis du ved, du mangler penge. Måske mangler du penge i en bestemt måned, hvorefter du ved, at du er godt med igen. Her kan det være smart lige at ændre lidt i tingene, så du får lidt mere mellem hænderne. Den slags kan du sagtens selv regulere på dit skattekort. Det er samtidig helt lovligt, så længe du selv holder øje med, at det ikke rammer dig for hårdt senere hen.
Hvad er AM-bidrag?
Nogle mennesker bliver overraskede, når de pludselig opdager, at de altså kunne betale mere end de 39 %, de satte skattekortet til. Det skyldes, at der også er noget, som hedder arbejdsmarkedsbidrag. Det ligger på 8 %, og det er noget, alle skal betale. Det fremgår måske ikke direkte på dit skattekort, men det er altså automatisk regnet med. Det betyder, at du ikke kan fravælge AM-bidraget.
Disse 8 % trækkes af hele beløbet, og derfor er det altså 8 fulde %, du betaler her. I modsætning til AM-bidrag kan du godt fravælge andre former for mindre skatter. Det gælder eksemelvis kirkeskatten på omkring 1 %. Den er helt frivillig, og du kan blot fjerne den eller tilføje den på dit skattekort.
Hvis du har en lav indtægt som studerende
Som studerende kan det virke uoverskueligt at få styr på sit skattekort. Selvom der er mindre beløb at gøre med, kan det være endnu mere hårdt at ordne skattekort på SU. Det skyldes, at man ikke vil have noge til at gå galt, fordi man så virkelig vil føle, at man står og mangler en masse penge.
Når du har en lav indtægt, kan du dog også ret nemt kontrollere tingene. Det er ikke så vanskeligt at finde ud af, hvor meget skat, du skal betale. Det er også nemmere at vide, hvad du vil komme til at tjene. Derfor er det også nemmere at fikse dit skattekort og din forskudsopgørelse.
Brug dine skattekort korrekt
Det er som studerende vigtigt, at du bruger dine skattekort korrekt. Der findes noget, som hedder et hovedkort, og så findes der bikort, du kan tage i brug. Hovedkortet er det eneste, du skal bruge, hvis du kun har én indtægt. Det er eksempelvis, hvis du kun modtager SU. Hvis du derimod får penge flere steder fra, skal du have gang i dine bikort.
På dit hovedkort har du typisk et fradragsbeløb. Det er det, som gør, at du ikke skal betale fuld skat af hele din indkomst. Det fremgår derfor at dit skattekort, at du har et fradragpå X antal kroner. Det har stor betydning, når man eksemelvis er på SU, og pengene er lidt små.
Når du får et skattesmæk
Skulle du være så uheldig, eller have dummet dig, og du får et skattesmæk, så er der fortsat håb. Måske. For du kan altid undersøge dit skattekort og se, om du kan gøre noget ved det. Det kunne eksempelvis være, at du kigger på, om du kan have glemt et fradrag. Hvis man eksempelvis kører til arbejde, er der mulighed for, at man lige skal have tjekket kørselsfradraget på sit skattekort. Det kan måske bringe dig tilbage i nul, så du ikke skylder penge alligevel.
Du kan selvfølgelig også altid kigge på, hvor stor din regning er. Er det mange tusinde kroner, skal du typisk betale dem betale med det samme. Alternativt kan du få lavet en aftale med SKAT, hvor du betaler dem betale løbende. Du kan også vælge at lave lidt om i næste års skattekort. Hvis der er tale om et mindre beløb, kan du nemlig bare få regnet pengene ind i næste års regnskab.